یاسر خاسب، بازیگر و کارگردان تئاتر پس از اجرای نمایش «هدیه مرموز» در اردبیل در نشستی به همراه اکبر صادقی و رضا بهشتی درباره تئاتر فیزیکال صحبت کرده و به پرسشهای حاضران پاسخ دادند.
روز اول جشنواره تئاتر فجر استانی اردبیل میزبان دو نمایش تک پرسوناژ در ژانر فیزیکال تئاتر بود. نمایشهای “خیر نبینی سعیده” به کارگردانی سوده تدین و رضا بهشتی از استان البرز و “هدیه مرموز” کار یاسر خاسب از تهران دو نمایشی بودند که از سوی دو بازیگر و کارگردان علاقمند به فیزیکال تئاتر در روز اول جشنواره به روی صحنه رفتند، نشست صمیمانه با کارگردانان این دو اثر عنوان جلسهای بود که با حضور پرشور علاقمندان به تئاتر پایان بخش برنامههای روز اول جشنواره تئاتر فجر استانی اردبیل بود.
یاسر خاسب نویسنده و کارگردان نام آشنای تئاتر کشور در این جلسه با اشاره به علاقهاش به نمایشهای فیزیکال و در جواب مخاطبان که از او درمورد اهداف خود از به نمایش گذاشتن تئاتری مثل “هدیه مرموز” پرسیده بودند، گفت: در هنر انسان بدن خودش را به چالش میکشد تا یک اتفاقی را به وجود بیاورد، هنرمند یک لحظه از زندگیاش را انتخاب میکند و میخواهد آن را نشان دهد، هیچ کس نمیتواند به جای من زندگی کند و از همه زندگیام آگاه باشد، پس من میتوانم تنها قسمتی از آن را با هنر بدن خود به مخاطب نشان دهم.
وی ادامه داد: دوست دارم لذت کشف آنی را به مخاطبم هدیه بدهم، این امر را که مخاطب را غافلگیر کنم دوست دارم و احساس میکنم جای این موارد در تئاتر ما عموما خالی است.
خاسب در ادامه و در جواب سوال یکی از حضار درخصوص احتمال بداهه بودن اجراهای او گفت: اجرای من هرروز یک جور است، اصل موضوع همان چیزی است که بار اول طراحی کردهام اما ممکن است با توجه به حس و حالی که در زمان اجرا وجود دارد اجرا به مسیر دیگری برود.

خاسب که سابقه اجرا در جشنوارههای پر شمار داخلی و بینالمللی را دارد به تعدادی از این تجربهها اشاره کرد: برای مثال نمایش “گِل” را در بوشهر به شکل دیگری و با رفتن به داخل دریا تمام کردم، چرا که در آن لوکیشن این امکان وجود داشت و میتوانستم از آن استفاده کنم، یا در اجرای لهستان انتهای نمایش را با رفتن به دل جنگل و ناپدید شدن تمام کردم و اینها همه به اقتضای شرایط و در لحظه به وجود میآیند.
این هنرمند مشهور تئاتر همچنین درخصوص بی کلام و تصویری بودن کارهایش گفت: تئاتر باید چیزی بیشتر از داستان را به مخاطب نشان دهد، مخاطب میتواند داستان را با خواندن کتاب یا نمایشنامه دریافت کند، چیزی که تئاتر به مخاطب ارائه میدهد باید مختص خود تئاتر باشد.
رضا بهشتی، هنرمند اردبیلی ساکن استان البرز که این بار با کارگردانی مشترک و بازیگری در نمایش “خیر نبینی سعیده” به اردبیل آمده است، درخصوص بداهه پردازی در تئاتر گفت: من در اجراهای خودم در زمان و مکانهای مختلف به دلیل تمرکزم بر روی جو اجرا و ریتم کار اجراهای متفاوتی را تجربه میکنم، معمولا سعی دارم با توجه به مواجهه مخاطب با نمایش تغییری بخصوص در ریتم نمایش داشته باشم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تجربه سیاه بازی و بازیهایی نزدیک به سیاه بازی را داشتهام معمولا به این سمت میروم که اگر نمایش نیاز داشته باشد بداهه پردازی کنم و حتی تغییراتی در حین اجرا با توجه به شرایط اجرا داشته باشم.
جشنواره تئاتر فجر استانی اردبیل از ۱۶ تا ۱۹ دی ماه در مجتمع فرهنگی هنری فدک و سالن بیضا در حال برگزاری است.
نظرات