دره زیبایی که روزگاری نماد طبیعت سرعین بود، زیر انبوهی از پلاستیک و زباله در حال نابودی است. در آستانه روز زمین پاک، ساری دره را دریابید
فاطمه جعفری؛ آرتاآنلاین: کیسههای پلاستیکی آویخته شده از درختان و بوتهها، کیسههای خالی گچ و سیمان که لابهلای تخته سنگها گرفتار شدهاند، قطعاتی از فومهای ساختمانی که روی هم تلنبار شدهاند و صدای آواز پرندگانی که همنواییشان کمی از رنج دیدن این مناظر میکاهد. اینجا ساری دره سرعین است، جایی که یادآوری اردوهای تابستانی دانش آموزیاش هنوز هم برای بسیاری خاطره انگیز است.
ساری دره از مناطق گردشگری شهرستان سرعین است که در شمال شرقی شهر سرعین واقع شده و جزو درههای گسلی طبقه بندی میشود. طبیعت زیبای این منطقه امروز با حجم زیادی از زباله پوشانده شده است و اغراق نیست اگر بگوییم رودی از زباله در ساری دره جریان دارد.

در اردیبهشت ماه سال گذشته با همکاری حفاظت محیط زیست، ناحیه مقاومت بسیج شهرستان، آموزش و پرورش و شهرداری این دره پاکسازی شد و حالا بعد از گذشت یکسال هیچ اثری از پاکی در این مکان به چشم نمی خورد. در مواجهه با معضلات زیست محیطی اگر علل بروز مشکلات بررسی نشود و درصدد رفع علت های اصلی برنیاییم در دور باطلی گرفتار خواهیم شد که پیامدی جز اتلاف وقت و هزینه در بر نخواهد داشت.
طبق تحلیلها و آمار و اطلاعات آب و هوایی اداره هواشناسی شهرستان سرعین در طی دوره آماری سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۶ این ایستگاه، جهت باد غالب شهر سرعین به ترتیب بیشترین فراوانی وزش باد، سمت شمال شرقی (باد مه) با ۲۵ درصد و سمت جنوب غربی (باد گرمیج) با ۱۴ درصد می باشد. بررسی های اخیر نشان می دهد که فراوانی وزش باد سمت جنوب غربی و جنوبی در این شهرستان در سال های اخیر سیر صعودی داشته و در حال افزایش می باشد.
مرتضی ولی زاده حقی رئیس اداره هواشناسی شهرستان سرعین می گوید: تعداد روزهای سال دارای وزش باد در این شهرستان ۶۰ درصد کل روزهای سال را در بر می گیرد و این بدان معناست که شهرستان سرعین و به تبع آن منطقه ساری دره که در نزدیکی این شهر قرار گرفته است متاثر از وزش باد شمال شرقی و به ویژه باد جنوب غربی (گرمیج) با افزایش فراوانی وزش در سال های اخیر است.
هر چند کاهش رطوبت هوا و خاک و در نتیجه خشک شدن خاک و امکان حمل و جابجایی سریع ذرات ریز خاک، فرسایش خاک، کاهش سطح آب های زیرزمینی از جمله پیامدهای اصلی این وضعیت آب و هوایی محسوب می شود اما باید دانست زباله های سبک مانند کیسه های پلاستیکی و یونولیت های ساختمانی به راحتی توسط باد حمل می شوند و در مناطقی که شرایط مساعدی دارد تجمع پیدا می کند. اغلب زباله هایی که امروز در ساری دره سرعین انباشته شده اند زباله هایی هستند که در مناطق مختلف رها شده و حالا با جریان باد سر از این مکان درآوردهاند. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که بدانیم آبیاری مزارع پایین دست توسط آب رود جاری از ساری دره می تواند باعث تجمع مواد مضر در محصولات کشاورزی و ایجاد عوارض سوء بهداشتی به صورت غیرمستقیم در انسان شود.

رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان سرعین ضمن اعلام این خبر که منطقه ساری دره در طی هفته زمین پاک در اردیبهشت ماه سالجاری با حضور دستگاه های مختلف شهرستان پاکسازی خواهد شد معتقد است تا زمانی که موضوع مدیریت پسماند توسط مردم و مسئولان در سطح شهرستان جدی گرفته نشود پاکسازی به عنوان مسکن عمل می¬کند و برای حل معضل تجمع زباله در ساری دره نیازمند فرهنگسازی در زمینه کاهش تولید پسماند و به ویژه کاهش استفاده از کیسه های پلاستیکی هستیم.
شهلا امیری همچنین اضافه می کند: بخش قابل توجهی از زباله های منطقه ساری دره پسماندهای حاصل از فعالیت های ساختمانی از جمله کیسه های گچ و سیمان و فوم هستند و پیش از این از شهرداری سرعین خواسته شده است تا مکانی برای دفن نخاله های ساختمانی در سطح شهرستان تعیین شود.
وضعیت امروز ساری دره آینه ای در برابر ماست که نشان می دهد چگونه وقتی به اصول اولیه حفظ محیط زیست بی توجه هستیم عناصر طبیعت هم می تواند بر علیه ما عمل کند.
نظرات
چه خوبه که مسائل و مشکلات شهرستان به طور علمی بررسی و با ارائه راهکارهایی عملی توسط رسانه های محلی انتشار شوند.هنین وضعیتو دقیقا در مسیر سلامت(دره کنزق)داریم که اونجا بجای باد آب مقصره!!